“Hi, how y’all doin’?” Het kan inbeelding zijn, maar we voelden precies een golfje van ongemakkelijk geschuifel de luxueuze zeteltjes in onze magistrale Concertzaal overspoelen. Makaya McCraven plakte nog net geen “yo!” achter de spontane openingszin waarmee hij gezwind achter de drums ging zitten. De toon was gezet. Maar nog niet helemaal. Twee nummers verder vroeg ons gezelschap even opgewonden als voorzichtig “of ik hier op mijn vingers mag fluiten”. Nog voor we konden antwoorden, waren enkele andere enthousiastelingen hem al voor. Dat krijg je dan als je een Amerikaanse ‘beat scientist’ uitnodigt die zich – net als ons gezelschap – even goed thuis voelt in rockzalen en jazztempels als op de hiphoppodia van zomerfestivals.

Diversiteit en laagdrempeligheid, op het podium en in de zaal, kennen vele vormen. Ook als Gentse scholen op bezoek komen, gaat het er doorgaans iets wilder aan toe in de oudste concertzaal ter wereld. Of neem de baby’s en peuters die zich laten verwonderen door ‘Ark ahoi!’ van Klankennest. Hoe schoon is het niet om klassiek, jazz en nieuwe muziek te presenteren aan een publiek dat breder is dan de al overtuigde ‘usual suspects’.

Op Bijloke Wonderland geniet je van gratis zomerse concerten in onze binnentuin – en ja, daar zit al eens een blokfluit-ensemble bij dat 20e-eeuwse partituren op de pupiter legt. Zo ver als Ear To The Ground muzikaal buiten de lijntjes kleurt, zo toegankelijk en sfeervol is de setting van ons tweejaarlijkse festival. En de nieuwe Bijloke Music Club maakt van ons gezellige Café een volwaardige speelplek voor talent van vandaag en morgen.

Met ‘Aleppo’ brengen uit Syrië gevluchte musici binnenkort een grenzeloos concert in de Concertzaal. En bij ‘Teenage Lontano’ brachten anderstalige jongeren uit een Gentse school een voorstelling in een oude tennishal. We werken er met zijn allen hard aan om de drempel van ons mooie muziekcentrum zo laag mogelijk te houden en van diversiteit een punt te maken. Collega Liesbeth Peelman is er als programmator jong publiek & sociale projecten zelfs elke dag mee bezig. Het resultaat? Ons aantal bezoekers dat een kaartje kocht tegen kansentarief (met de Uitpas) is in 2023 met 57 procent gestegen tegenover 2022.

Natuurlijk kan het nog beter. En uiteraard verdient dat nog geen staande ovatie met enthousiast gefluit op de vingers. Maar een aanmoedigend schouderklopje dat we op goede weg zijn: dat zien we er wél in. En dat is ook al heel wat.

Het Bijloke-team

PS: Wil je onze jongerenwerking graag steunen, kijk dan op www.bijloke.be/steun